MYTE: er det virkelig så langsomt at oplade sin elbil? Det er hurtigere end du tror

Hvis du overvejer at investere i en elbil, er der naturligvis nogle andre ting, du skal kigge på, end når du køber en benzinbil. Her er en af ulemperne ved en elbil, at den ikke kan tankes på samme effektive måde, som en gammeldags benzinbil.

Elbilen skal oplades via strøm, og det er desværre ikke noget, der kan klares på samme korte tid, som det kan med en benzinbil. Men det er faktisk hurtigere at oplade en elbil, end mange tror, og derfor er det ikke nødvendigvis nogen stor ulempe i det daglige.

Den konkrete ladetid hos en elbil afhænger af flere forskellige ting, hvor både batteriets størrelse samt type af lade spiller ind. Typisk vil du dog kunne få opladet din elbil på mellem 1-9 timer, hvis du benytter en ladestation, mens du må vente op til 30 timer, hvis skal fyldes via en stikkontakt.

 

Hvor lang tid tager det at oplade sin elbil derhjemme?

Ladetiden for en elbil afhænger som nævnt af, hvilken type af ladestation du bruger. Det er ladestationens effekt, der afgør, hvor hurtigt dit batteri kan fyldes op. Her findes der eksempelvis ladestationer til hjemmet med en effekt på 3,6 kW, 7,4 kW eller 11 kW.

Med en ladestation i garagen behøver du aldrig at løbe tør for strøm på din elbil, for langt de fleste typer af ladestationer kan oplade din elbil i løbet af natten. Hvis du har en effektiv ladestation, kan du eksempelvis oplade til Tesla Model 3 på bare 8 timer, så du er klar til at køre landet tyndt dagen efter.

Opladning af elbil med supercharger

En af ulemperne ved en elbil sammenlignet med en benzinbil er som nævnt, at det tager noget tid at oplade. Det kan være en ulempe, hvis skal ud at køre langt i forbindelse med eksempelvis en ferie, hvor du får behov for at lade elbilen op midt på turen.

Her har du naturligvis ikke mulighed for at vente i 8 timer, før du kan komme videre ned ad motorvejen, så hvad gør det?

Heldigvis begynder flere og flere rastepladser langs de danske og europæiske motorveje at benytte sig af de såkaldte hurtigladere. Disse kommer med en høj effekt, så du faktisk kan oplade din elbil til 80 % på bare 30 minutter, så du kan komme videre, når frokosten er indtaget.