Renault-Zoe

Her er forskellen på en hjemmelader, en hurtiglader og en lynlader

Når du går på udkig efter en elbil, skal du naturligvis være opmærksom på, at du mister muligheder for at tanke din bil op på tankstationen på få minutter. I stedet skal en elbil oplades via strøm, og til det formål skal du bruge en ladestation.

Der er imidlertid stor forskel på ladestationer, da de adskiller sig på, hvor hurtigt de kan klare en opladning. I den forbindelse kan du vælge mellem 3 forskellige typer af elbilsopladere, når der skal strøm på batteriet:

  • En normal hjemmelader
  • En hurtiglader
  • En lynlader

Men hvad er hvad, og hvad er de diverse elbilsladeres forskelle? Læs mere herunder.

 

Den normale hjemmelader

Hvis du gerne vil være i stand til at klare opladning i garagen, når du kommer hjem fra arbejde, skal du have fat i en hjemmelader. Disse ladere er nogle af de mest normale i Danmark, hvor de står for omkring 42 % af alle danske opladere.

Denne type ladestation kan dog også findes på arbejdspladser, ved konferencesteder og lignende, hvor der er god tid til at oplade. Denne type af ladestation er nemlig den langsomste, da der skal bruges mange timer på at oplade en elbil med disse.

En normal hjemmelader har typisk en effekt på 3,7-11 kW, og opladningstiden vil således afhænge af, hvor stor en effekt den pågældende hjemmelader her.

Derudover så er der rundt omkring i de større byer placeret 22 kW ladestandere, som ofte er en effekt, der ikke kan nås ved hjemmeladere.

el bil

Hurtigladeren

Hvis der skal lidt mere fart på opladningen, har du også mulighed for at sætte din elbil til en hurtiglader. Disse ladestationer har en effekt på mellem 43-50 kW, hvilket er et ret betydeligt skridt op sammenlignet med hjemmeladeren.

Derfor er hurtigladeren populær, og den står således for 53 % af alle danske opladere. Disse kan findes på offentlige steder som ved eksempelvis indkøbscentre, hvor du har mulighed for at få en god portion strøm på batteriet i løbet af den korte tid, du er inde for at handle.

 

Lynladeren

Den hurtigste ladetype er en lynlader. Disse kan have en effekt på helt op til 350 kW, så der virkeligt kan skrues op for hastigheden, når der skal oplades. Lynladere er placeret på tankstationer eller ladestationer, så du har mulighed for at få strøm på, når du er på farten.

Med en lynlader kan du få op til 80 % på batteriet på bare 30 minutter, så du hurtigt kan komme videre med dagens program.