Toyota RAV4 Plugin Hybrid

Hybrid eller elbil? Hvad skal jeg vælge?

I denne artikel vil vi komme ind på forskellen mellem hybrid- og elbilen. Vi præsenterer dig for deres fordele og ulemper, så du nemmere kan vælge mellem dem. Måske går du med tanker om at anskaffe dig en ny bil, og er i tvivl om hvilken udgave, som du skal vælge? Læs med herunder og bliv inspireret til dit næste bilkøb.

Antallet af solgte el- og hybridbiler stiger og stiger nemlig, og det er denne vej, de fleste kigger, når de skal anskaffe sig deres næste bil.

 

Det moderne og miljømæssige valg

Man kommer ikke udenom det – elbiler og hybridbilers popularitet er stor, som aldrig før. Elbilen kører, som navnet også antyder, udelukkende på el, og skal oplades ved ladestationer – du kan for eksempel opsætte en derhjemme.

Hybridbilen har både en elmotor og en klassisk benzinmotor. Batteriet oplades automatisk under kørsel, som primært foregår når du bremser under kødannelse og ved bykørsel. Bilen skal ikke oplades gennem stik, som elbilen, den tankes blot som normal bil. Det eneste el hybridbilen bruger, er altså det, den formår at oplade, når den kører.

Derudover så er der naturligvis også plug-in hybrid, som ligeledes kører på både el og benzin – men her kan den også oplades via ladestik og ladestationer som elbilen. Plug-in bilen fungerer altså som en el- og hybridbil i én.

 

Fordele og ulemper ved elbilen

Herunder har vi opridset fordele og ulemper ved hybridbilen.

Fordelene:

  • Grøn og miljøvenlig.
  • Elbilen er utrolig støjsvag, som giver en næsten lydløs kørsel.
  • Elbilerne har automatgear, som giver en god køreoplevelse.
  • Forholdsvis lave vedligeholdelsesomkostninger, som kan spare dig for en masse kroner og øre til værkstedsregninger.
  • Opladningen er billigere end benzin.

Ulemperne:

  • De lange ture kræver en smule planlægning, da man skal have inkorporeret ladepause. Elbilerne har en begrænset rækkevidde, og giver altså en ringere fleksibilitet – dette bliver dog bedre og bedre med tiden.
  • Batteriets ydeevne kan svinge ift. vejrforhold. Rækkevidden falder i vinterhalvåret.
  • Få biler har mulighed for afhængertræk (dette fås dog i de nyere og dyrere modeller)

 

Fordele og ulemper ved hybridbilen

Herunder har vi opridset fordele og ulemper ved hybridbilen.

Fordelene:

  • Den kører forholdsvis langt på literen, da elmotoren støtter brændstofmotoren.
  • Alle hybridbiler er udstyret med automatgear, som giver en skøn køreglæde.
  • Den er meget støjsvag ved bykørsel.
  • Den er lidt mere miljøvenlig, da den bruger mindre benzin.

Ulemperne:

  • Den kører ikke nær så langt på el som elbilen – og derfor kan den altså ikke oplades, som ellers er en stor økonomisk fordel ved elbilen.
  • Mange af bilerne fås ikke med anhængertræk.
  • Når elmotoren ikke træder i kræft, så fungerer den ligesom en almindelig benzinbil, og forurener altså lige så meget.
  • Der kan være noget motorstøj ved nogle af modellerne. Derfor er det altid en god idé at prøvekøre hybridbilen før køb. Accelerationen kan opleves anderledes ved en hybridbil. Ikke nødvendigvis en ulempe, men hav også dette i mente, når du prøvekøre din bil.

Husk desuden at der ofte er lave afgifter ved elbilerne, men hold dig altid opdateret omkring disse før du beslutter dig for dit endelig køb.

 

Plug-in hybrid: Et valg, der dækker det hele

Kan du ikke vælge mellem en hybrid- eller elbil, så kan du overveje at anskaffe dig en plug-in hybrid. Den kan både køre på el og benzin, og kan oplades ved ladestationer. Hvis du for eksempel er afskrækket ved ideen om, at skulle planlægge din kørsel efter ladestandere, så kan du med en plug-in undgå dette, da den også kan køre på almindeligt brændstof.

Toyota RAV4 Plugin Hybrid

 

Forskellen mellem el og hybrid

Nu har vi været igennem de forskellige fordele og ulemper ved henholdsvis el- og hybridbilen. For at opsummere kan man sige at de største forskelle er:

 

  • Elbilen er det mere grønne valg – da den udelukkende kører på el, og man skal altså ikke forbi tankstationen og fylde op med benzin.
  • Hybridbilen fungerer allerbedst til bykørsel og de korte ture – da man på denne måde bruger elmotoren mest. Hvis man kører lange ture med høj hastighed på fx motorvejen, så er besparelsen på brændstof forholdsvis lille.
  • Hvis du ofte skal på lange ture, så kræver det mere forberedelse i forhold til ladning og ladestationer med en elbil.

 

Anskaffelsen af en brugt elbil eller brugt hybridbil

Overvejer du at købe en brugt model? Dette kan være en fordel, da den første ejer har stået for den største afskrivning – hvilket faktisk gælder ved både benzin- og elbiler.

Prisen på en elbil afhænger meget af batteriets ydeevne og kvalitet. Ofte kan man nemt tjekke batteriets kapacitet, som altså vil have betydning for bilens rækkevidde. Husk dog at det i dag er blevet billigere at udskifte batteriet – og i dag er det også muligt at udskifte blot enkelte moduler, som kan give en stor økonomisk besparelse.

Kig efter din nye brugte elbil eller hybridbil lige her hos Bilgruppen. Hos os finder du et bredt udvalg.