Betyder kulden noget ved din elbils rækkevidde?

Hvis du går med planer om at købe en elbil, er der mange ting, du skal være opmærksom på. Her er det først og fremmest elbilens rækkevidde, som er afgørende for, hvor langt du kan komme til at køre i det daglige.

Rækkevidden er afhængig af elbilens batteri, og da det ikke altid er så nemt og bekvemt at lade en elbil og på farten, når du har travlt, er det vigtigt, at du vælger en elbil med en rækkevidde, der passer til dine behov.

Heldigvis har moderne elbiler en rigtig lang rækkevidde, og mange producenter vil påstå, at bilerne kan fragte dig afsted i 400, 500 og 600 km, uden du behøver at stoppe for at oplade. Det er nok til at tilfredsstille de fleste menneskers hverdagsbehov, men du skal være opmærksom på, at bilerne sjældent lever op til det, som bliver fremsat af producenten.

Derfor skal du indstille dig på, at din elbil vil køre en del kortere end eksempelvis 500 km, hvis det er det, producenten har oplyst. Dertil afhænger rækkevidden også af din kørsel, hvor det eksempelvis dræner batteriet mere pr km, hvis du kører på motorvej sammenlignet med landeveje og veje i byen.

Dertil spiller vejret også en rolle på en elbils rækkevidde, og her er det især kulden, som vil påvirke, hvor langt du kan komme omkring på en opladning. Det er vigtigt at tage højde for i et nordligt land som Danmark, hvor kulden kan være strid mange måneder om året.

Elbilens rækkevidde om vinteren: hvor mange km mister du?

Din elbils rækkevidde i kulde afhænger naturligvis af, hvor koldt det er, samt hvor stort din bils batteri er. Generelt skal du dog indstille dig på, at din elbil kan miste op mod 20 procent af sin rækkevidde på en dag, hvor temperaturen ligger omkring frysepunktet.

En temperatur omkring nul grader er normalt på rigtig mange efterårs-, vinter-, og forårsdage, og derfor vil din elbils rækkevidde blive en hel del lavere store dele af året. På koldere dage er der naturligvis tale om et endnu større tab, hvilket du selvfølgelig skal tage højde for.

Er der noget, du kan gøre for at modvirke dette? Hvis du har en oplader i garagen, kan du opvarme bilen før afgang, mens bilen stadig er forbundet til elnettet.  På den måde skal bilen ikke bruge strøm fra batteriet, da den står til opladning.