Tesla_Model3

Alt du skal vide om elbiler

Går du med overvejelser om at anskaffelse en elbil? Så læs med her, hvor vi guider dig igennem de vigtigste informationer omkring de smarte eldrevne biler. Hvis du er førstegangskøber af en elbil, så sidder du formentlig klar med en masse spørgsmål, som vi i denne artikel vil forsøge at besvare på bedste vis.

Der er nok at skulle tage stilling til og sætte sig ind i, og med denne artikel håber vi at hjælpe dig godt på vej.

 

Matcher elbilen dit kørselsbehov?

Som navnet også antyder, så kører en elbil udelukkende på strøm. Dette vil føles som en stor forandring, men efter få køreture vil du hurtigt opleve den store glæde ved elbilen. Hvis det dog alligevel er en lidt for stor forandring, så kan hybridmodellen (samt plug-in hybrid) anbefales, da den er udstyret med både el- og forbrændingsmotor.

Førhen var elbiler kun for de færreste, men i dag er elbilerne udviklet således, at de nærmest kan dække alles behov – uanset hvor langt du skal køre eller hvad dit budget er. Desuden er priserne også faldet markant, blandt andet på grund af afgifterne.

Hvor langt kan man køre på en elbil? Rækkevidderne er omtrent de 400 km., men det er dog også vigtigt at have i mente, at bilens rækkevidde blandt andet kan forringes ved meget høj fart, lave temperaturer og med tiden vil batteriet også miste noget af sin kapacitet. Man kan altså ikke give et endegyldigt svar på, hvor langt en elbil kører, da dette afhænger af modellen og kørefaconen. Hvis du har en god kørestil samt teknik, så kan du opnå en meget længere rækkevidde for din elbil. Du vil formentlig også opleve, at du kan køre mindre pr. opladning i vinterhalvåret. Her vil du fx ofte gøre brug af varmeblæse og lignende, som vil påvirke rækkevidden.

 

Typer af ladning: Det er blevet hurtigere og nemmere

I kraft med at populariteten er vokset og vokset omkring elbiler, så er antallet af ladestationer ligeledes steget markant. Hvis du bor i en af de større byer, så er der placeret mange af disse stationer rundt omkring på de offentlige parkeringspladser. Desuden har du også mulighed for at installere din egen ladeboks til hjemmet.

 

Der findes forskellige af stiktyper og ladekabler til elbilen. Du kan opdele strømtyperne i to kategorier.

  • AC – vekselstrøm. Til hverdagsbrug bruger man vekselstrøm til elbilen.
  • DC – jævnstrøm. Hvis du hurtigt skal lade din bil, fx hvis du allerede er på farten eller er kommet for sent op ad sengen – så vil man i stedet bruge jævnstrøm.

Desuden findes der tre almindelige ladestiktyper til elbiler.

  • Type 2-stikket. Dette er standardstikket, som findes i nærmest alle elbiler. Du kan anvende type 2-stikket til AC ladning med både 1 og 3 faser.
  • CCS er et lynladerstik. CCS stikket er kompatibelt med et type 2-stik.
  • CHAdeMO-stikket er ligeledes et lynladerstik. Disse er dog på vej til at blive udfaset, og i fremtiden vil nye ladestationer formentlig ikke blive etableret med mulighed for opladning med lige præcis dette stik.

 

En kvalitetshøj ladeboks kan regulere opladningen, så når du lader får du den billigste strøm. Lader din bil blot med 1 fase, så får du kun en tredjedel effekt ud af laderen i forhold til en lader med 3 faser. Et klassisk almindeligt hus har oftest 3 faser, som giver gode forudsætninger for at installere en ladestation til din elbil.

VW ID.4 elbil

Spar penge med en elbil

En tommelfingerregel siger, at i gennemsnit er elbilen omtrent 0,5 kroner billigere at køre i pr. kilometer end benzinbilen. Dette kan altså give dig nogle store besparelser om året. Hvis prisen ikke kan overbevise dig om at investere i en elbil, så hav også med i overvejelserne, at det er den absolut mest klimavenlige løsning, når du skal købe bil.

Endnu en af grundene til at investere i en elbil er de færre reparationer. Dette er ikke blot tom snak, elbilen er nemlig mekanisk udstyret med færre dele og en simplere konstruktion. Dette er medvirkende til, at der mekanisk er færre genstande, som kan blive slidt og ødelagt – hvilket altså giver mindre service og færre reparationer. Der er fx ikke olieskift, tændrør og lignende, som du skal tage højde for – derimod er der naturligvis batteriet og ladestik, som skal serviceres.

Det kræver en smule tilvænning af gå fra den klassiske benzin- eller dieselbil og over til elbilen. Der er nogle funktioner, som du skal lære at bruge og kende – men når du først har tilvænnet dig til disse, så vil du blive ufattelig glad for din nye elbil.